Koliko (zvanično) ima punoletnih građana u Podunavskom okrugu?

7.  januar 2023 –  Nedavni izbori i tada objavljeni  broj glasača u mestima Podunavskog okruga izazvali su prilično nedoumica, počev od pitanja kako to da je štampano listića maltene koliko ukupno ima stanovnika. Republički zavod za statistiku svako malo objavljuje nove publikacije, izvode iz poslednjeg popisa, najsvežija je od pre nekoliko dana sa podacima o stanovništvu po opštinama i regionima u Srbiji, a među njima je i taj – koliko je gde punoletnih.

Dakle, po zvaničnim podacima, u Podunavskom okrugu ukupno ima 145.042 punoletnih. U Smederevu je, kao što možete da vidite na ilustraciji, ta brojka 80.207, u Smederevskoj Palanci 35.373, u Velikoj Plani 29.462.

Da podsetimo da je u Smederevu, recimo, bilo štampano 94.957 listića, jer je toliko bilo registrovanih sa biračkim pravom. Dakle, nekih 14.750 listića više nego što ima punoletnih građana. Tačnije rečeno, da ne bude zabune, toliko je bilo punoletnih u momentu popisa. Ako se uzme u obzir da je negativan prirodni priraštaj, i ovde, godinama pa i decenijama unazad, da ima više onih koji umiru od onih koji se rađaju, pa verovatno i onih koji stiču punoletstvo, onda bi ova razlika mogla da bude i veća.

Kada je ovo pitanje pokrenuto uoči izbora, objašnjenje sa zvaničnog mesta, Republičke izborne komisije,  pa i iz Organizacije CRTA, bilo je da se u evidenciji birača vode i oni koji su se iselili ili preselili a nisu to prijavili nadležnim organima. Tek to je za zabrinutost, jer bi značilo da se bezmalo petina punoletnih građana Smedereva iselila ili preselila a da to nije nigde evidentirano.

Da ne bude sve oko politike, iz pomenutog izveštaja zanimljivi su i podaci o polnoj strukturi i prosečnoj starosti građana. Baš kao i ostatku Srbije, a tako je u vascelom svetu, žene su brojnije, iz jednostavnog razloga što duže žive. Tako je u Smederevu  41.031 punoletna žena, a punoletnih muškaraca je 39.176. Sličan odnos je i u Palanci Plani.

Prosečna starost muškaraca u Podunavskom okrugu je 42,54 odine, a žena 45,47 godina. Nije pristojno govoriti o godinama kada su žene u pitanju, samo još da kažemo da je procentualno najviše mlađih žena u Smederevu, ali i najstarijih – sa više od 85 godina ima ih 1.318.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!